Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Wonen in de toekomst

4-03-2024

Stichting Duurzaam L-V kreeg onlangs een rondleiding in The Green Village bij de TU Delft. Ook Respectus was uitgenodigd om te zien hoe duurzame innovaties wonen in de toekomst beter maakt. Een mooie kans om ideeën op te doen voor onze eigen omgeving.

Voorburger Hubert Linssen, die in 2015 aan de wieg heeft gestaan van de huidige Green Village, verzorgde de rondleiding. Linssen liet diverse innovaties zien, zoals een waterstof buurtbatterij, gebouwen die tien keer meer energie leveren dan gebruiken, compleet circulaire appartementen en waterdoorlaatbare bestrating. Hij inspireerde hiermee de groep door te laten zien dat het glas half vol is. ‘Naast de technische ontwikkeling zijn er bij innovaties dikwijls ook knelpunten op het gebied van sociale omarming, wet- en regelgeving en het businessmodel. Al deze knelpunten moeten worden weggenomen om commerciële opschaling mogelijk te maken’, aldus Linssen.

Proeftuin

De TU Delft heeft een regelluwe proeftuin gemaakt, The Green Village. In dit bewoonde openlucht-laboratorium van de TU Delft doen studenten onderzoek naar uitdagingen in woningbouw, energie en klimaat. Ze experimenteren met kansrijke oplossingen voor die uitdagingen. Die worden in de praktijk getest om zo te laten zien wat werkt. Samen met onderwijsinstellingen, ondernemers, overheden en inwoners werken de studenten aan het Nederland van de toekomst. De focus ligt hierbij op drie thema’s.

DreamHûs

Het Dreamhûs is onderdeel van het thema ‘Duurzaam bouwen en renoveren’. Dit project bestaat uit drie exact nagebouwde jaren 70-woningen, waarvan we er zo’n drie miljoen in Nederland hebben. Slecht geïsoleerd, enkele beglazing, oude vloeren: kortom, exact zoals er toen werd gebouwd. hoe kunnen we dit type woningen op een betaalbare én comfortabele manier verduurzamen? Warmteterugwin-installaties om geld te besparen, een ventilatie-unit om de luchtkwaliteit te verbeteren: dat zijn slechts twee voorbeelden van slimme oplossingen die hier worden getest. Om een levensechte situatie te creëren wonen er mensen die hun gebruikerservaring met de innovator delen.

24/7 Energy Lab en WaterstofStraat

Een ander belangrijk thema zijn de energiesystemen van de toekomst. Het doel van dit project is om duurzame energie zoals zon en wind op te wekken in tijden dat dit beschikbaar is. De overtollige energie zet je om in waterstof en wordt opgeslagen in flessen. Wanneer de koude periode aanbreekt, kun je gebruik maken van jouw eigen energie. Waterstof is een van de duurzame alternatieven voor aardgas, maar vergeleken met aardgas is het nog vrij nieuw, wat betekent dat er nog veel te leren valt.

WaterStraat en HittePlein

Het derde thema in The Green Village is de ‘klimaatadaptieve stad’. Hierin zijn de waterstraat en het HittePlein belangrijke proeftuinen voor wateroverlast, droogte en hitte. Als je op de WaterStraat staat kijk dan eens naar de grond! Daar zie je allerlei slimme oplossingen zoals: ondergrondse waterreservoirs, betonnen blokken die regenwater kunnen afvoeren of bufferen en slimme regentonnen. Aan de WaterStraat grenst het HittePlein. Daar werken ondernemers aan allerlei oplossingen op het gebied van hittestress en langdurige droogte. Denk aan tegels die water absorberen en water verdampen wanneer het heet is, waterhergebruik en waterbuffering om langdurige droogte te bestrijden (Bron: TU Delft).

Marjan van Giezen, voorzitter stichting duurzaam LV: ‘Mocht u ook interesse hebben om theGreen Village’ een keer te bezoeken, laat het weten aan de Stichting Duurzaam. Bij voldoende belangstelling kunnen zij dit mogelijk nog een keer organiseren. Meer info bij Stichting Duurzaam: marjanvangiezen@icloud.com.’

Terug naar nieuws