Woningtekort voor middeninkomens vraagt alternatieve oplossingen
3-02-2017
Aan betaalbare huurwoningen in de vrije sector is een groot tekort. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) kijkt naar alternatieve oplossingen voor dit probleem. Zo zouden woningcorporaties hun sociale huurwoningen tijdelijk zonder inkomensgrens kunnen verhuren aan een woningzoekende met een middeninkomen. Nu is het in sommige regio’s voor die groep haast onmogelijk om een geschikte huurwoning te vinden.
De groep mensen die teveel verdienen voor sociale huur, maar te weinig om in de vrije sector te kunnen huren, is aanzienlijk. Betaalbare huurhuizen bijbouwen is volgens het PBL uiteindelijk de oplossing. Beleggers die dergelijke huizen willen bouwen, stuiten echter vaak op verzet bij de gemeente. Die verkopen de grond namelijk liever aan partijen die koopwoningen willen neerzetten. Dat levert meer op. Minister Blok beschuldigde de corporaties van het maar mondjesmaat bouwen van nieuwe woningen. De corporaties willen echter wel bouwen, maar het kabinet legde ze een nieuwe heffing op zodat het niet ging. Een eenvoudige oplossing lijkt zo ver te zoeken.
Out of the box
Het PBL is daarom buiten de kaders aan het denken voor mogelijke oplossingen. Sociale huurwoningen ‘vrij’ verhuren is er daar eentje van, maar hier zitten wel wat bezwaren aan. Voor deze woningen bestaat natuurlijk ook een wachtlijst. Bovendien ontvangen woningcorporaties subsidie voor het verhuren van woningen in de sociale sector. Wanneer zij woningen verhuren aan iemand die geen recht heeft op sociale huur, dan ontvangen ze dat geld niet. Het PBL stelt ook voor om te kijken naar constructies waarbij beleggers een aandeel krijgen in een dochteronderneming van corporaties. Dat zou corporaties het benodigde geld kunnen opleveren om wel aan nieuwbouw te beginnen.
Terug naar nieuws